Hypermobiliteitssyndroom

Wat is het hypermobiliteitssyndroom in het kort?
Allereerst zijn er genoeg mensen die hypermobiel zijn. Wat het verschil maakt is dat iemand met het syndroom (ernstige) klachten ervaart.
Als aan mij word gevraagd wat het nu precies inhoud wat ik heb, leg ik het zo uit: Je gewrichten zitten in gewrichtsbanden , maar bij mij doen die hun werk niet goed. Ook mijn pezen zijn te soepel. Hierdoor vangen mijn spieren die functie op. Het gevolg hiervan is dat ik eigenlijk altijd gespannen spieren heb, want anders schiet alles uit de kom. Er is dus sprake van te beweeglijke gewrichten. Bij een 'gezond' gewricht zijn er drie factoren die met elkaar in verhouding zijn, namelijk beweeglijkheid, kracht en stabiliteit (Anke Degen. hypermobiel en rugpijn. www.fysius.nl). Ik moet kracht en stabiliteit dus uit mijn spieren halen.
Door die aanspraak op mijn spieren krijg ik dus pijn vanwege overbelasting. Bovendien gebeurt het ook regelmatig dat iets ontwricht wat voor pijn zorgt.
Daarnaast heb ik ook echt een slecht genezende huid. Van muggenbulten krijg ik bijvoorbeeld echt een flinke wond die ook lang blijft zitten en sneller een litteken blijft. Dat vind ik zelf heel apart, maar naar wat ik aan informatie heb vergaard, hoor dit ook bij de klachten.
Hoe testen ze nu eigenlijk hypermobiliteit?
Hiernaast heb ik een afbeelding gepost met de beighton score. Deze hebben verschillende fyisotherapeuten alswel de revalidatie-arts bij mij afgenomen om te checken of ik hypermobiel was.
Mensen met hypermobilteit kunnen dus hun gewrichten overstrekken, maar dit wil niet zeggen dat mensen heel soepel kunnen bewegen en lenig zijn. Juist door die spierspanning kan je heel stijf worden.
Verder valt hypermobiliteit niet in het bloed af te lezen of op foto's te zien, dus men kan het alleen op deze wijze testen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb